Ζωή Νικητάκη

 

Περιγραφή:

Αγαπώ να ζωγραφίζω κόσμους Αόρατους, Μυστικούς και Ουρανοδιαστημικούς, κόσμους που υπάρχουν στα παραμύθια, στα όνειρα των παιδιών και στα οράματα των Ψυχών. Μέσα από τα δέντρα βλέπω τα Πνεύματα της Φύσης να τραγουδούν και να καθοδηγούν, μέσα από τα πουλιά ακούω τους μαγικούς βοηθούς του Ουρανού να μιλούν και γλυκόλαλα παραμύθια να ψιθυρίζουν και να υπενθυμίζουν πως ο άνθρωπος όντας σε αρμονία και σύνδεση με τη φύση, μπορεί ένας θαυμαστός συνοδοιπόρος της να γενεί και να μεταμορφώσει τη ζωή. Πολλοί με ρωτούν γιατί έδωσα αυτό το παράξενο όνομα στην τέχνη μου, Ιαματική Ταξιδευτική… Η απάντησή μου είναι πως η ίδια η ζωή είναι ένα ταξίδεμα, μα συνάμα και μια τέχνη ταξιδευτική που όσο πιο βαθιά κινείσαι μέσα της, και όσο πιο μεγάλο χώρο δημιουργείς μέσα στην καρδιά σου, ώστε κι εκείνη να κινηθεί και να σε μεταμορφώσει, τόσο πιο ιαματικά μπορεί να λειτουργεί για σένα τον ίδιο, για την τέχνη και για όσους έχεις δημιουργήσει χώρο ώστε να κινηθούν μέσα σου, μαζί με σένα και την τέχνη σου.Το να αφηγούμαι παραμύθια είναι ένα πεπρωμένο αναμφισβήτητα αναπότρεπτο που όφειλα να ακολουθήσω αφουγκραζόμενη την εσωτερική φωνή της ψυχής, όπως και το να ζωγραφίζω ήταν κάτι αβίαστα φυσικό και ζωτικής σημασίας όπως η αναπνοή. Το χρώμα έπαιζε για μένα πάντα έναν ρόλο εξαιρετικά σημαντικό, όπως και η μαγική γλώσσα της ποίησης και των συμβόλων των παραμυθιών. Η Ταξιδευτική τέχνη της μαγικής γλώσσας των συμβόλων και της αποκωδικοποίησής τους που τα πεδία του χρώματος και του παραμυθιού διανοίγουν για τη ψυχή λειτουργεί με τρόπο βαθιά ιαματικό. “Μια φορά” είπε το παραμύθι, “κι έναν καιρό” αποκρίθηκα εγώ “στο βασίλειο το παντατωρινό δρόμο παίρνω, δρόμο αφήνω, με τα πουλιά του Αόρατου συνομιλώ- απ΄ την ασημένια κλωστή σκαρφαλώνω δίχως πόδια στον Ουρανόκαι το ουρανοφόρο δώρο φέρνω πίσω στη Γη του Άφταστου, ο Λόγος να φτάσει στη ψυχή να μπολιαστεί απ΄την Πηγή τη Ζωοδόχο τη θαυματουργή, να φτιάξει φτερά από το νάμα της το παιδί, να πετάξει ως του Σύμπαντος την σκεπή και φτερώνοντας να ριζώσει τον πολύτιμο σπόρο του Ουρανού στη Γη.

Αναφορά ιδιότητας (βιογραφικό):

H Zωή Νικητάκη είναι αυτοδίδακτη ζωγράφος – εικονογράφος, αφηγήτρια παραμυθιών, συγγραφέας και ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεύτρια. Έχει προβεί στη δημιουργία του Healing ART in Greece με κύριο εργαλείο μια μέθοδο που έχει συνθέσει και που ονομάζει Ιαματική Ταξιδευτική - Psychodynamic Color Storytelling. Υλοποιεί σεμινάρια για την τέχνη της αφήγησης, βιωματικά εργαστήρια για την ανακάλυψη και ενεργοποίηση χαρισμάτων που η ψυχή κουβαλά, ατομικές συνεδρίες ψυχοδυναμικής χρωματοθεραπείας. Εικονογραφήσεις βιβλίων και εκθέσεις ζωγραφικής. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει εικονογραφήσει όλα τα βιβλία της ιδίας και άλλων συγγραφέων, με μεγαλύτερες συνεργασίες, γνωστό θυγατρικό εκδοτικό οίκο του Hayhouse και τις εκδόσεις Onager της Νέας Υόρκης. Η πρώτη της ατομική έκθεση υλοποιήθηκε στον ατμοσφαιρικό χώρο του Μουσείου του Λουτρού των Αέρηδων στην Αθήνα. Σπούδασε αρχικά κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε σεμινάρια αναφορικά με την παιδαγωγική, την ψυχολογία και την τέχνη. Εκπαιδεύτηκε στη Ψυχοδυναμική χρωματοθεραπεία με δάσκαλό της τον Mark Wentworth Εργάστηκε με παιδιά πάνω από μια εικοσαετία ως φιλόλογος, - μουσειοπαιδαγωγός στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα τέχνης, εικαστικά εργαστήρια και παραμυθοπαραστάσεις, σε όλη την Ελλάδα.

Έχει μεγάλη συμβολή στον χώρο του παραμυθιού, με παραστάσεις αφήγησης σε όλη την Ελλάδα, με σεμινάρια για την τέχνη της αφήγησης του παραμυθιού σαν παιδαγωγικό και θεραπευτικό εργαλείο αυτογνωσίας στην Ελλάδα και στην Κύπρο, με βιωματικά εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους επί σειρά ετών, με διαδραστικές παραστάσεις αφήγησης σε καρκινοπαθείς σε γνωστό ογκολογικό νοσοκομείο, με βιβλία που έχει συγγράψει και εικονογραφήσει, με δεκάδες άρθρα, καθώς και με διαλέξεις σε συνέδρια και με την τηλεοπτική εκπομπή με παραμύθια, που σχεδίασε και υλοποίησε, με τίτλο, «Το Ονειρόδεντρο των παραμυθιών». Είναι μέλος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς. Ως καλλιτέχνης έχει συνεργαστεί με πολλούς σημαντικούς χώρους και φορείς στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής, Υπουργείο Πολιτισμού, Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, Υπουργείο Παιδείας, actionaid Ελλάς, κλπ). και με συγγραφείς στο εξωτερικό. Μια από τις δουλειές της που αγάπησε πολύ ήταν το βιβλίο “Λαϊκά παραμύθια της Ζακύνθου”, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Τρίμορφο».

Στοιχεία επικοινωνίας nikitakizoi@yahoo.gr

Λεζάντες έργων : -Τελετουργία του Ξυπνήματος, Υδατογραφία. -Το Ουράνιο παιδί, Υδατογραφία. -Το πνεύμα της Γυναίκας πουλί. Υδατογραφία. -Το Πνεύμα της Ροδιάς, Υδατογραφία. -Το σπιτάκι στο δάσος των Παραμυθιών, Υδατογραφία Το σπίτι του Ουρανού. Υδατογραφία

Copyright έργων: Ανήκει στους προαναφερόμενους καλλιτέχνες στο πλαίσιο φιλοξενίας τους στην ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χέλμη (ΜΦΙΧ).