Σοφία Παραστατίδου

Στο έργο “φύση” εικονίζεται τοπίο στην Πάρνηθα, όπου ζωγράφισα ένα δέντρο που το είχε κτυπήσει κεραυνός. Πρόκειται για ελαιογραφία σε ξύλο. Tο έργο «θέα από το παράθυρο» το έκανα ζωντανά, στον Σταθμό της Σχολής Καλών Τεχνών στην Ύδρα, το 2006. Ήταν μία φοιτήτρια της Σχολής μας η οποία ετοίμαζε τη διπλωματική της, ξαπλωμένη δούλευε με τον υπολογιστή της. Την παρακάλεσα να ποζάρει για λίγο. Μου άρεσε με την θέα από το τοπίο του νησιού. Το έργο «Σύνθεση» είναι μικτής τεχνικής (κολάζ) από τοπία της Ζακύνθου με τον άνθρωπο να αναρωτιέται για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Περιγραφή :

Δεν ξέρω γιατί ζωγραφίζω ,ξέρω ότι το έκανα όλα μου τα χρόνια. Θυμάμαι στην προσχολική ηλικία, οι γονείς μου με ρωτούσαν επίμονα, ποιος μου είχε δείξει να ζωγραφίζω τη γάμπα στα πόδια. Μου έμεινε έντονη η ανάμνηση, λόγω της επιμονής τους να πω, ποιος μου το έδειξε. Εμένα μου φαινόταν το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο. Ζωγράφιζα και ζωγραφίζω, είτε για να εκφράσω αυτά που είχα μέσα μου και δεν μπορούσα να τα πω με λόγια, είτε γιατί δημιουργούσα μία σχέση, μία γέφυρα ανάμεσα στον εσωτερικό μου εαυτό και τον έξω κόσμο.

Αναφορά ιδιότητας (βιογραφικό):

Η Σοφία Παραστατίδου, είναι εικαστική καλλιτέχνιδα και εκπαιδευτικός. Γεννήθηκε στην πρώην Σοβιετική Ένωση με καταγωγή από τη Γη του Πόντου. Σπούδασε δημοσιογραφία στον "Όμηρο" κατά τα έτη 1977- 78. Στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών σπούδασε τα έτη 1981- 86, με δάσκαλο τον Ν. Κεσσανλή. Έκανε μαθήματα κατασκευής ψηφιδωτού στο εργαστήριο του Γ. Κολέφα. Διορίστηκε στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο Υπουργείο Παιδείας, στην Θεσσαλονίκη το 1988. Έχει διδάξει ενδυματολογία στην Δραματική Σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. τα έτη 1989 -1991 και εκπαιδεύτηκε στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία (2009-2012). ‘Έργα της, υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Στοιχεία επικοινωνίας e-mail : sofiaepara@gmail.com

Copyright έργων: Ανήκει στους προαναφερόμενους καλλιτέχνες στο πλαίσιο φιλοξενίας τους στην ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χέλμη (ΜΦΙΧ).