Μάριος Θεοδόσης

 

Περιγραφή θεματικής-εικαστικής δημιουργίας: Η αίσθηση της χαράς που νιώθει κανείς όταν ζωγραφίζει είναι βαθιά και απεριόριστη. Η απεικόνιση των τοπίων της φύσης αποτελούσε πάντα για μένα ένα ατέλειωτο πεδίο έμπνευσης και δημιουργίας. Η επιλογή των συνθέσεων μου με θέμα τη φύση έχει γίνει όχι μόνο με κριτήριο την ιδιαιτερότητα της άγριας ομορφιάς της, αλλά κυρίως στην επιδίωξη να αποτυπωθεί όσο γίνεται πιο πειστικά η υφή και διαφορετικότητα του κάθε επιμέρους στοιχείου που απαρτίζει την σύνθεση. Η αγάπη για το σχέδιο, η έμφαση στη λεπτομέρεια, η συνεχή μελέτη και παρατήρηση που πλουτίζεται με την πείρα, καθοδηγούν τις καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις. Μπροστά στη μαγεία της φύσης, πιστεύω, δεν υπάρχει τίποτα πιο ικανοποιητικό, πιο ερεθιστικό, ή άξιο να αιχμαλωτίσει κανείς από τα χρώματα και τις αποχρώσεις της. Στην τέχνη του ψηφιδωτού με γοήτευσαν τα χρώματα, η υφή και η εγγενής ομορφιά των σκληρών υλικών του, που είναι δυνατόν όμως να επεξεργασθούν δημιουργώντας λεπτεπίλεπτους χρωματικούς συνδυασμούς. Η τέχνη του ψηφιδωτού, ή αλλιώς ‘’η τέχνη της υπομονής’’ όπως συχνά ονομάζεται αποτελεί μια χρονοβόρα και επίπονη εργασία καθώς η επεξεργασία σκληρών κατεργασμένων ή ακατέργαστων φυσικών υλικών όπως γυαλί, κεραμικό, πέτρα, κ.α. απαιτεί συγκέντρωση, επιμονή, γνώση, δίνοντας όμως στο τέλος ένα έργο τέχνης εντυπωσιακό και ‘’άφθαρτο’’ στο χρόνο. Ισορροπώντας ανάμεσα στη ζωγραφική και στη γλυπτική το ψηφιδωτό συνεχίζει να διαδίδεται σε πείσμα της σύγχρονης αισθητικής του πλαστικού, της φθηνής βιομηχανικής απομίμησης και της μαζικά κατασκευασμένης τέχνης.

Αναφορά ιδιότητας (βιογραφικό)

Ο Μάριος Θεοδόσης είναι συντηρητής έργων τέχνης. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Α.Τ.Ε.Ι Αθήνας, στο τμήμα Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης όπου και παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στο εργαστήριο του Θρ. Αβαριτσιώτη και Λ. Τσίλαγα. Μετά το τέλος των σπουδών του με χορηγία της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου και πρωτοβουλία του τέως Μητροπολίτη Ζακύνθου Χρυσόστομου Β΄, ίδρυσε με τον αδελφό του Ανδρέα Θεοδόση, επίσης συντηρητή έργων τέχνης, το εργαστήριο συντήρησης έργων ζωγραφικής όπου και απασχολήθηκε σ’ αυτό έως το 2008, συντηρώντας ένα σημαντικό αριθμό φορητών εκκλησιαστικών έργων από ναούς και μοναστήρια της Ζακύνθου. Το 2008 διορίσθηκε ως συντηρητής αρχειακού και βιβλιακού υλικού στην Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων Ζακύνθου όπου και εργάζεται έως σήμερα.

Στοιχεία επικοινωνίας e-mail : 6974435858@mycosmos.gr

Λεζάντες έργων : Ζωγραφικά έργα:

  • 1)Παραλία Ναυάγιο από ψηλά. 28.5Χ11 εκ..
  • 2) Παραλία Ναυάγιο. 30Χ12 εκ.
  • 3)Γαλάζια σπηλιά. 35Χ12 εκ. Όλα τα έργα έχουν γίνει με χρωματιστά μολύβια και λαδοπαστέλ πάνω σε χαρτί 220γρ.
  • Ψηφιδωτά: 4)Τροπικά ψάρια. Κεραμικές ψηφίδες κομμένες στο χέρι, 122Χ84 εκ.
  • 5)Σολομός. Γυάλινες ψηφίδες Murano, 220X110 εκ.
  • 6)Φρουτιέρα. Γυαλιά Βιτρώ Tiffany, γυάλινες ψηφίδες Murano, 90X70 εκ.
  • 7) Περιστέρια σε κρήνη. Γυαλιά Βιτρώ Tiffany. 70X65 εκ.
Copyright έργων: Ανήκει στους προαναφερόμενους καλλιτέχνες στο πλαίσιο φιλοξενίας τους στην ιστοσελίδα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Χέλμη (ΜΦΙΧ).