Το Μ.Χ.Φ.Ι. πραγματοποίησε με επιτυχία την συμμετοχή του στο σεμινάριο όπου υλοποίησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών – Ρούβα – Γουβών στις 18 – 19 και 20 Μαρτίου 2016 στις Αρχάνες Ηρακλείου Κρήτης με Θέμα: «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ»
Το Μουσείο μας έκανε σχετική εισήγηση με θέμα:"Τουρισμός και νερό. Προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος. Η περίπτωση της Ζακύνθου"
Στο χρόνο που μας διατέθηκε για την εισήγησή μας, ο Πρόεδρος του Σωματείου <<οι φίλοι του Μουσείου >> Κος Διονύσης Τριαντάφυλλος , καθώς και ο ιδρυτής του Μουσείου Κος Παναγιώτης Χέλμης ανέλυσαν και παρουσίασαν την αλληλοεξάρτηση του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος με το δίπτυχο Νερό –Τουρισμός, Κατατέθηκαν συγκριτικά στοιχεία για την λεκάνη της Μεσογείου όσον αφορά την κατανάλωση νερού κατά την τουριστική περίοδο, και επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Ζακύνθου. (συγκριτικά στοιχεία κατανάλωσης νερού κατά εποχή Χειμώνας – Καλοκαίρι.) Τονίστηκε επίσης η προσπάθεια που γίνεται για την κάλυψη των αποβλήτων από τον Δήμο Ζακύνθου – ΔΕΥΑΖ κατά την τουριστική περίοδο. Εδώ θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΖ για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας προσέφερε. Καταλήξαμε τέλος στην παρουσίαση των προσπαθειών που έχει κάνει , και που θα κάνει στο μέλλον , το Μουσείο Χέλμη , όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα. Κοινοποιήσαμε στους συνέδρους αλλά και στο κοινό της Κρήτης τις δράσεις του Μουσείο μας. Ημερίδες και συνδιοργανώσεις με βασικό αντικείμενο τις θεματικές: Τουρισμός και Περιβάλλον , Τουρισμός και νερό, Εναλλακτικές μορφές τουρισμού, Η πνευματική ανάδειξη ενός τόπου μέσα από τα Μουσεία του, Μεσογειακή αειφορική διατροφή και τοπικά προιόντα, Περιπατητικά μονοπάτια , Τοπική βιοποικιλότητα, κ.α.
Καταλήξαμε λέγοντας ότι Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση, η ανάδειξη , η γνωριμία των επισκεπτών και όχι μόνον, με τον πολιτισμό μας ,την φύση μας, τα ήθη και έθιμά μας , και φυσικά Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΟΥΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ , η προστασία του ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ.
Τουρισμός και νερό. Προστασία του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος. Η περίπτωση της Ζακύνθου