Το Μ.Χ.Φ.Ι. πραγματοποίησε με επιτυχία την συμμετοχή του στο σεμινάριο όπου υλοποίησε το Συντονιστικό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς στις 7-8-9 Μαρτίου 2014.
Το Μουσείο είχε προσκληθεί να συμμετέχει και να παρουσιάσει τους χώρους του και τις δράσεις του. Το σεμινάριο υλοποιήθηκε στα πλαίσια της προσπάθειας που κάνει το ΚΠΕ Καστοριάς να στηρίξει την εκπαιδευτική κοινότητα (σχολεία και φορείς) στα προγράμματα που εφαρμόζονται στους χώρους εργασίας του με την γενικότερη θεματολογία «ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ – ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ».
Η συμμετοχή εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα και του κοινού της ευρύτερης περιοχής της Καστοριάς ήταν αθρόα. Το σεμινάριο λάμπρυναν με την παρουσία τους και τις γνώσεις τους Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τον καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας και Αντιπρύτανη του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου PhD. κ.Iωάννη Παντή, τον καθηγητή του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και Πρόεδρο του Πάρκου Αλονήσου, PhD. κ.Παρασκευόπουλο Στέφανο, τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου, PhD. κ.Μάζαρη Αντώνιο. Ακόμη μια πλειάδα εξειδικευμένων επιστημόνων κατέθεσαν τις γνώσεις τους και όσοι το παρακολούθησαν, έφυγαν ικανοποιημένοι και οπλισμένοι με επιπλέον γνώσεις για τα προγράμματα τους.
Οι εκπρόσωποι του Μ.Χ.Φ.Ι., ο κος Χέλμης Παναγιώτης και Τριαντάφυλλος Διονύσιος, στο χρόνο που έχει ορισθεί παρουσίασαν τις δυνατότητες που δίνουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα και οχι μόνο, να γνωρίσουν μέσα από τα εκθέματα και τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου μας την αξία της βιοποικιλότητας του τόπου μας, της Ελλάδας μας αλλά κ παγκόσμια.
Η αποδοχή ήταν καθολική. Οι επαφές που έγιναν με το ΚΠΕ Καστοριάς και τους Πανεπιστημιακούς είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Δεχτήκαμε πλήθος ερωτήσεων (διευκρινιστικών, ενημερωτικών κ.λ.π.) καθώς επίσης προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε σε ημερίδες και σεμινάρια ανά την Ελλάδα.
Το Μ.Χ.Φ.Ι. ευχαριστεί θερμά το ΚΠΕ Καστοριάς για την άψογη φιλοξενία και για τον χρόνο που του διέθεσε, στο σεμινάριο που διοργάνωσε. Οι επαφές του Μουσείου τόσο με το ΚΠΕ Καστοριάς, όσο και με τους Πανεπιστημιακούς Δασκάλους θα συνεχιστούν σε δράσεις του Μουσείου στην Ζάκυνθο στο προσεχές χρονικό διάστημα.