Ότι απέμεινε ...Μνήμες χρόνου

Η 18η Μαΐου εορτάζεται σε όλο τον κόσμο ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων, αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία ή την προστασία της φυσικής κληρονομιάς. Για το 2009 το ICOM (διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) επέλεξε το θέμα «Μουσείο και πολιτιστικός τουρισμός». Με την επιλογή αυτή το ICOM επιθυμεί ν’ αναδείξει τη διαδραστική και αρμονική σχέση που πρέπει να αναπτύσσεται ανάμεσα στα μουσεία και τον τουρισμό, γεγονός που θα συμβάλλει, τόσο στη διάσωση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, όσο και στη διάδοση των αξιών που εκφράζουν.

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας εγκαινίασε την έκθεση ζωγραφικής της Ειρήνης Καουκάκη με τίτλο « Ότι απέμεινε …Μνήμες χρόνου». Η ζωγράφος έχει εμπνευστεί από τα μνημεία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Ιονίων Νήσων που «επέζησαν» του σεισμού του 1953. Με τα έργα της προσκαλεί το θεατή σ’ ένα ταξίδι, τότε που οι πραγματικές αξίες μετουσιώνονταν σε μια γαλήνια ομορφιά, που δεν πλήγωνε το χώρο και το περιβάλλον, αλλά εναρμονίζονταν και χάριζαν την απλότητα και τη σιγουριά ενός κόσμου που δεν επεδείκνυε τίποτα και δεν ήξερε να βιάζει και να βιάζεται.

Επίσης, το Μουσείο Χέλμη προκήρυξε διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο «Φωτογραφίζοντας τα όμορφα κτήρια του νησιού μου» (παρουσίαση μνημείων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς Ιονίων νήσων) μεταξύ των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τέλος, στις 18 Μαΐου η είσοδος στο Μουσείο θα είναι ελεύθερη για όλους.