Ζακυνθινή και μεσογειακή διατροφή κάνουν θαύματα

Με μεγάλη συμμετοχή και εξαιρετικές εισηγήσεις από επιστήμονες και ειδικούς πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο Διημερίδα με θέμα την αειφορική μεσογειακή διατροφή, που διοργάνωσε το Μουσείο Χέλμη Φυσικής Ιστορίας, στις εγκαταστάσεις του Μουσείου, στην Αγία Μαρίνα.

Βασική εισηγήτρια ήταν η εκπαιδευτικός-νηπιαγωγός Περσεφόνη Τσιμάκη, μέλος της ΣΠΕ της ΕΛΛΕΤ, η οποία ανέπτυξε τους λόγους για τους οποίους οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει σε τόσο μεγάλο βαθμό τα τελευταία χρόνια. Όπως εξήγησε η κα Τσιμάκη, «στο παρελθόν, οι άνθρωποι γνώριζαν τι έτρωγαν. Γνώριζαν την προέλευση του κρέατος ή του ψαριού, των φρούτων και των λαχανικών, του ρυζιού ή των οσπρίων που κατανάλωναν. Τις περισσότερες φορές η τροφή τους παραγόταν από τους ίδιους ή από γνωστά τους πρόσωπα. Αυτό πλέον δεν ισχύει, αφού δεν γνωρίζουμε πια σχεδόν τίποτα για τις τροφές που καταναλώνουμε: ποιος τις παρασκευάζει, τι περιέχουν, από πού προέρχονται, πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι. Συνήθως παρασκευάζονται από απρόσωπες πολυεθνικές, με άγνωστες μεθόδους».

Η δεύτερη εισηγήτρια της Ημερίδας ήταν η «δική μας», κλινική Διατροφολόγος-Διαιτολόγος, Μαρία Σιδηροκαστρίτη, η οποία περιέγραψε τον όρο της Μεσογειακής Διατροφής και τα κυριότερα χαρακτηριστικά της: την υψηλή κατανάλωση σε ψάρια, θαλασσινά, δημητριακά, σιτηρά, όσπρια, φρούτα και λαχανικά, το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους, τη μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών και πουλερικών, τη σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος και τη χρήση μικρής ποσότητας κρασιού στο γεύμα. Η ελληνική μορφή της Μεσογειακής Διατροφής είναι από τις πλέον ενδιαφέρουσες και υψηλής ποιότητας και διαμόρφωσε τις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στη ζακυνθινή διατροφή που έχει σαν βάση της το λάδι και την ελιά, το κρασί, τη σταφίδα και το μέλι, τροφές άριστης αξίας που προάγουν και ενισχύουν τη σωματική υγεία.