Εικόνες της γης στο Φιόρο του Λεβάντε

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η έκθεση -Terra Μadre-"Μητέρα Γη" και η ημερίδα "Εικόνες της γης στο Φιόρο του Λεβάντε".

Με απόλυτη επιτυχία και με μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο της Ζακύνθου, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας «Χέλμη», η ενημερωτική εκδήλωση «Εικόνες της γης στο Φιόρο του Λεβάντε». Διακεκριμένοι καλεσμένοι ομιλητές παρουσίασαν θέματα όπως την «Προέλευση, προσαρμοστικότητα και εξέλιξη των σημαντικότερων κηπευτικών και λαχανικών μικρών ειδών στις ελληνικές εδαφολογικές συνθήκες», από το Γεωπόνο Msc, Php και πρώην τακτικό ερευνητή ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Φώτιο Μπλέτσο.

Παράλληλα, ο λαογράφος, Διονύσης Φλεμοτόμος, παρουσίασε το θέμα «Μητέρα Γη της Ζακύνθου στον εορταστικό κύκλο της Μεγάλης Σαρακοστής», η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Κατερίνα Δρίτσα, παρουσίασε το θέμα «Διατροφικός κήπος της γης στην αυλή των χρωμάτων της ζωής» και ο Μουσειολόγος Κωνσταντίνος Στουπάθης, παρουσίασε θέμα για τη διάρθρωση και υλοποίηση της Εκθεσης «Terra Madre-Μητέρα Γη».

Η εκδήλωση σηματοδότησε την έναρξη Έκθεσης με σπάνια και όχι μόνο εκθέματα φυτών και κηπευτικών, που διοργανώνεται από το Μουσείο Χέλμη και την εταιρεία «Κυκεών-Ελευσις» και διαρκεί μέχρι τις 8 Απριλίου, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να έρθει σε επαφή με σπάνια εκθέματα φυτών και κηπευτικών από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όπως λέει ο εκπρόσωπος της «Κυκεών-Ελευσις», Χαράλαμπος Κατσαλάς, «το σύνθημα της εταιρείας μας είναι ‘Φυσικά, Κοντά σας’, με αφορμή αυτό που βλέπουμε να γίνεται, με τα χημικά σκευάσματα και λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες και τα οποία, μέσω της τροφικής αλυσίδας, περνούν στον οργανισμό μας. Η φιλοσοφία μας επικεντρώνεται στην προώθηση των όσο πιο φυσικών μορφών καλλιέργειας», λέει ο κ. Κατσαλάς.

Σκοπός της εκδήλωσης αλλά κυρίως της Έκθεσης είναι να γνωρίσει ο κόσμος αυτά που έχουν χαθεί. «Οι παλιοί σπόροι που έχουν πια χαθεί, όπως είναι του ζακυνθινού πεπονιού για παράδειγμα ή του δίκοκκου σιταριού, υπάρχει η δυνατότητα να τα γνωρίσει το κοινό και κυρίως να αγοράσει αυτούς τους παραδοσιακούς σπόρους», λέει ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Χέλμη, Διονύσης Τριαντάφυλλος. «Πιστεύουμε ότι είναι μια Έκθεση ελκυστική, τόσο για μαθητές όσο και για ενηλίκους. Καλό σε όλους θα κάνει η παρακολούθηση της Έκθεσης γιατί η Φύση, διδάσκει», καταλήγει.